Budak dah pandai main jilat

Posted by / 17-Nov-2016 11:53

Budak dah pandai main jilat

Tapi aku tak suka stail ni sebab nanti nak kena cedok pulak ikan dan lain-lain tu masuk dalam pinggan masa nak makan. Cara aku ni, aku kukus siap-siap guna pinggan stainless steel yang boleh hidang terus atas meja. Kalau dapat laki macam anak tan sri, kena la hias macam nak masuk majalah. Aku ni, selalunya aku akan google by Azie dengan Mat Gebu dulu. Sebab dah dia pun orang Kelantan kan, mesti la aku percaya resepi dia... Someone give me Mat Gebu punya resepi bingka pandan. Next time kena cari loyang yang besar lah baru senang nak tuang bancuhan kuih-kuih macam ni. Boleh je kalau kau malas guna steamer, buh je dalam kuali stail rebus bodo tu... Pagi-pagi lepas mak aku balik dari solat Subuh jemaah kat masjid, selalu gak mak aku singgah beli kuih kat kedai kopi. Entah kenapa tiba-tiba sweet tooth craving bulan ni dasar pandang ke timur. Minggu lepas lagi duk riki-riki resepi yang boleh try. Kalu ikut resepi Che Mat tu, dia suruh bakar 40-50 minit. Kalu steamer saiz 32 tuh aku simpan dalam stor, lagi la malas nak ambik keluar semata-mata nak kukus ikan 15 minit je ni. Sumbat sikit bahan-bahan tu dalam bahagian perut ikan.. Siakap-aku guna sekerat je sebab sekerat lagi nak masak lain pulak 3 ulas bawang putih -ketuk stgh bijik bawang Holland-mayang 1 inci halia-mayang/batang mancis 5 bijik cili padi-ketuk 2 batang serai-dititik 1-2 bijik lemon-ambik jus, sagat kulit sikit 1 labu bawang putih jeruk (saiz kecik)-ketuk/cincang suka ati kau lah 2 sudu besar sos ikan/nampla/kicap sotong 1 biji cili merah-potong serong sayur mayur yang nak buh (carrot, brokoli etc) Gula Garam aku tak guna sebab dah guna sos ikan secukupnya. 1) Cuci ikan dengan air hampas lemon yang telah diperah. 2) Satukan semua dalam bekas yang muat untuk masuk dalam pengukus, sesuaikan rasa biar manis, masam, masin tu sekata... Lepas dekat 2 jam duk cucuk tak keras-keras aku givap, off terus oven. Bila aku off aje oven tu, tak tunggu sejuk terus cedok dengan sudu kat dia... Mek Zaraa dari tak masak lagi duk sibuk intai oven tak sabar nak makan.

Aku biasanya hanya memanggil beliau dengan panggilan hajjah saja sama seperti panggilan yang digunakan oleh jiran-jiran lain.

Sampai saat nak naik tido atas pun budak 2 tuh tak balik-balik.

Memang la nak eliminate dia, tapi biarlah dengan cara yang bermaruah.

Hah, garinglah anak kucing setahun dalam enjin keta orang entah sampai ke mana-mana tuan keta tak sedar-sedar sampai ke sudah. Takkan aku nak bawak dengan cage-cage sekali pegi bercuti. Diorang behave, selagi ada pasir diorang berak kat situ la. Takkan nak kena bawak penyodok taik diorang sekali.. Dia biasa letak anjing dia kat tempat boarding kalu terpaksa ke mana-mana outstation.

Takkan jadi habit orang setiap kali tekan suis, bukak hood enjin dulu?

budak dah pandai main jilat-59budak dah pandai main jilat-27budak dah pandai main jilat-47

Selalunya dia kurangkan 100ml fluid baru pejal sikit.

One thought on “budak dah pandai main jilat”